Pályázataink


GINOP-2.1.7-15-2016-01744

  • a kedvezményezett neve,

 – AURMED Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

  • a projekt címe

, – ATID HOME LAB fejlesztése

  • a szerződött támogatás összege,

 – 49 964 000,00 Ft.

  • a támogatás mértéke (%-ban),

 -62,04%

  • a projekt tartalmának bemutatása.

 

ATID HÁZI LABOR

Okos telefonnal támogatott házi labor

A vizeletvizsgálat jellegénél fogva kényelmetlen az ellátó intézményekben, az otthon intimitása, a házi mérések, még ha csak tájékoztató jellegűek is, szimpatikus a felhasználóknak. A vizelet gyorsteszt dobozán az eltérések mértékét különböző színek jelzik, ám az esetleges eltérés oka, magyarázata a laikus felhasználó számára nem ismert, utánjárást igényel. Mint minden házi használatú diagnosztikai eszköz, a betegség megelőzést célozza, az egészségtudatosságot erősíti, a helyes életmód betartására ösztönöz. Jól megfigyelhető trend, az okos telefonokat felhasználó otthoni diagnosztikai eszközök fejlődése, elterjedése. Számuk, féleségük eléri, a 200-at. Hiányzik a piacról viszont a vizelet gyorsteszt kiértékelésére alkalmas olyan mérőeszköz, amely a hozzá fejlesztett alkalmazás segítségével, mint egy „szakértő” értékeli a mért eredményeket, az esetleges eltérésekre magyarázatokkal szolgál a felhasználónak, életmódjára vonatkozó tanácsot ad, de ami a legfontosabb időben jelzi, ha az eltérés orvos beavatkozását igényli. Elképzelésünk szerint nem szükséges olyan eszköz és alkalmazás, amely helyettesíti akkreditált labor validált leletét, mindössze egy tájékoztató adat, miszerint az adott paraméter értéke megfelelő, kis eltérést mutat, jelentős az eltérés. Ez leolvasható lenne a gyorsteszt dobozáról is, de szükséges a magyarázat, az értékelés, a tanács, mi teendő a mért adat birtokában. Tudvalevő, hogy számos egészségügyi probléma szűrhető vizelet diagnosztikával. Felmerül tehát az igény, egy olyan egyszerű diagnosztikai eszköz iránt, amellyel ezeket a paramétereket házilag mérhetjük és a mérésekhez pedig olyan riport tartozik, amely kielégítő értékelést, tanácsadást tartalmaz. A tesztcsíkokat értékelő laborkészülékek reflexiós mérési módszert alkalmaznak. Az okos telefonok mindegyike rendelkezik, nagy felbontású kamerával, amellyel a mérést probléma nélkül el lehet végezni.  A tesztcsíkban levő reagens anyag kémiai reakcióba lép a vizsgálandó folyadékban jelen lévő, keresett anyaggal. A reakció általában kivált egy másodlagos reakciót, ami a színváltozást okozza. A színváltozás mértéke mérhető monokróm módon, adott hullámhosszon, amiben a legnagyobb a változás, vagy fehér fénnyel megvilágítva a visszavert fényt 

RGB összetevőkre bontva, színelemzés segítségével. A projekt alapötletét az a saját meggyőződésünk és iparági igény szolgáltatta, hogy a meglévő eszközök és megoldások által nyújtott ismeretek számbavételével és bővítésével, új, olcsó, mindenki számára elérhető eszköz fejlesztésével bővítsük a házi diagnosztikai eszközök sorát. Elképzelésünk egy olyan okos telefonra helyezhető készülék, reflexiós tok, amelynek segítségével, a telefon kameráját felhasználva, le lehet olvasni a gyorsteszt, kazettás tesztek változását. A mérésmenedzselést, kiértékelést, tanácsadást több felhasználóra, egy mobil alkalmazás segítségével képzeljük. Ezzel a megoldással egy nagyon olcsó diagnosztikai eszköz érhető el, hiszen a reflexiós tok nem tartalmaz semmilyen elektronikát és mivel a mérésmenedzselés a telefonnal, az alkalmazással történik, ezért rendkívül olcsó.

A mérési eredmény kiértékelését az alkalmazás végzi.

A kiértékelés eredményeképp, egy egyszerű szakértői rendszer a laikus felhasználó számára érthető módon ad riportot és hívja fel a kockázatokra a figyelmet, ad tanácsot az eredmények ismeretében.

 

Eredmény megnevezése

Okos telefonnal támogatott házi labor, amely vizelet gyorsteszt csík, kazettás gyorstesztek kiértékelésre alkalmas, mobil alkalmazás segítségével.

Eredmény leírása

Az ATID HÁZI LABOR egy mérőhely, amely az okos telefonra helyezhető. Egyszerű reflexiós doboz, amely gyakorlatilag telefontípustól és tesztcsíktól, kazettás gyorsteszttől független.

A mérés egy alkalmazás segítségével történik, az alkalmazás végzi a mérésmenedzselést, kiértékelést, kockázatelemzést. A mérés végeredménye egy riport, amely az eltérés mértékét a laikus számára érthető módon jeleníti meg, továbbá egy szakértői rendszer segítségével tanácsod ad, mi a javasolt teendő, tanács a mérési eredmény tükrében. Az eszköz olcsó, mivel nem kell, hogy elektronikát tartalmazzon. Az alkalmazás magában hordozza a fejlesztés egyszerű, gyors lehetőségét.

  • a projekt tervezett befejezési dátuma;

-2019.12.31.

  • projekt azonosító száma

– GINOP-2.1.7-15-2016-01744

GINOP-2.1.7-15-2016-01744 ELSŐ SZAKASZ ZÁRÁSA

Az első szakasz végéhez ért a projekt.

Különböző típusú telefonok felmérése megtörtén (7 a piacon jellemzően megtalálható típus).

Megtörtént a reflexiós tokkal szemben támasztott követelmények kigyűjtése.

Felmértük a vizeletből mérhető paramétereket, felvettük a mért paraméterek hálózatát.

Felvettük a reagens párnákat tartalmazó spatula követelményrendszerét.

Beszereztük a piacon kapható fontosabb tesztcsíkokat, elemeztük ezeket.

Modelleztük a reflexiós tok több változatát. Az első modellekkel számos mérést végeztünk színfelismerő SW—el.

Megkezdődött egy ígéretes modell 3D tervezése, 3D print előkészítése.

Megszületett a szín és alakfelismerő SW követelmény-specifikációja, az első SW változatok.

Számos motivációs beszélgetést rögzítettünk az egészség tudatossággal kapcsolatban, kíváncsiak voltunk egy otthoni labor eszközt miképp fogadnának, mennyit és ki használná.

Felmértük a beszélgetések során ki, mennyit költ az egészségtudatosság jegyében, főleg mire.

GINOP-2.1.7-15-2016-01744 MÁSODIK SZAKASZ

Megtörtént az alkalmazás holisztikus megközelítése, felmértük az eljárás SW támogatásának lehetőségeit. Megszületett az APPLAB felső architektúra, strukturális elemzés, a mérés menedzselés lépéseinek meghatározása.

A kiértékelő program képes alakfelismerésre, megtalálja az elemezni kívánt területet, felveszi a PAD-ek színeit, tárolja. Elemeztük a mérési értékeket.

A reflexiós tokra számos tanulmány született, amelyek elemzésével kiszűrtük a lehetséges megoldásokat. Két ígéretes megoldás 3D printje is elkészült.